Forside » Per Madsen - Engel   Vis indkøbskurv  |  Gå til kassen
Hurtig søgning
Varegrupper
Ruskinds-FibreUre til Indbyg og IndsætBØGER til TRÆCD - DVD om træDekupørsav HegnerDekupørsavs KlingerDekupørsav TilbehørFretsaw - John A. NelsonIntarsia - Judy Gale RobertsIntarsia - Garnet HallIntarsia UdstyrKlingspor PudseMopKirjes OrbiCutKirjes SlibeudstyrRazertip TræbrænderSeeSander SlibeskiverTræarbejde TilbehørDekupørsav's MagasinerTrædrejning's Magasiner
Tilbud

Dette materiale er copyright 2005, Per Madsen og må ikke videregives i hel eller delvis form, uden dennes samtykke.  

 

Projekt: Intarsia engel.

 I denne artikel vil jeg beskrive hvordan man laver en intarsia engel som i den grad vil imponere familie og venner.

Før du går i gang, er det nødvendigt at have noget værktøj. Det værktøj som skal bruges ligger lidt udenfor det ’arsenal’ som en gennemsnitlig handyman eller woman har til rådighed. Så projektet her kunne være en god undskyldning for at anskaffe noget lidt mere ’eksotisk’ værktøj. Her er en oversigt over hvad du har brug for:

Dekupørsav.

Denne sav er kendetegnet ved at være i stand til at udskære meget fint kurvede emner. En god dekupørsav koster desværre fra 2.500.- og opefter. Diverse byggemarkeder har til tider modeller til under 1.500.- på hylderne, men ofte er de af ringe kvalitet og vil meget hurtigt være en seriøs klods om benet i de videre kreative udfoldelser. Jeg taler af bitter erfaring, da jeg startede ud med en byggemarkedsmodel – jeg skiftede den ud efter 7 dage!. Jeg har selv en Hegner 2SE, som jeg er utroligt glad for, den kører bare og jeg kan tvinge den til de vildeste kurver uden at motoren taber moment. 

Slibeudstyr.

80% af arbejdet med intarsia, i den form jeg praktiserer, foregår med slibeudstyret. Igen her er det af den eksotiske slags – prøv at gå ned i det lokale byggemarked og bed om en luftgummirullepudser, de vil tro du har slugt søm. For gode resultater er en luftgummirullepudser et must. I praksis er det en tromle som pustes op med luft, omkring denne tromle monteres slibebåndet. Da tromlen er fyldt med luft vil den give efter når et træ emne presses imod denne. Dermed opstår der ingen slibemærker i emnet. Jeg startede med en proxxon og dremel sliber, men det er et alt for omstændigt arbejde. Tro mig: intarsia er tidskrævende nok i sig selv, så spild ikke tiden med upassende udstyr. Ud over luftgummirullepudseren (kan købes hos DekupørBixen) har du behov for slibebånd i korn 80, 150 og 320. Jeg starter normalt ud med en stor tromle med korn 60, men det kræver lidt rutine – dels fjerner den materiale meget hurtigt og dels kan man få nogle meget ubehagelige sår hvis hænderne kommer i nærkontakt med tromlen (må svare lidt til at sætte hånden ned på asfalten med 180 km/t).

Desuden kræves alm. sandpapir i korn 80 og 150 til manuel efterbehandling. Jeg køber dem med lærredsbaggrund, da holdbarheden er væsentligt længere.

Træ.

Er selv klart en forudsætning, desværre er træ af en god kvalitet svært at få fat i. Intarsia kan enten bygges op af forskellige træsorter eller, som i det her eksempel, af fyrretræ, der herefter bejdses med de ønskede farver. Jeg plejer at gå på jagt i byggemarkedernes top kvalitets træ og der er der sjældent mere end 5-6 planker som jeg kan bruge. Det er vigtigt at finde nogle med både brede, smalle og specielle åretegninger, da det i høj grad er træårerne som er med til at give dynamikken i det færdige værk. Ofte kan det betale sig at finde nogle stykker med knaster, da disse giver meget specielle åretegninger, som f.eks kan benyttes som fuglevinger m.m. Ønsker du at bygge dit værk op uden brug af bejdse, er du nødt til at ty til ædeltræsorter i forskellige farver. Dette er svært af finde i Danmark, men Theodor Nagel i Hamburg, er et eldorado for træelskere. Bemærk at priserne er i Euro pr. kilo og nogle træsorter vejer, så det bliver en dyr fornøjelse. Min anbefaling er at starte med fyrretræ, da det ikke er en god oplevelse at brokke det ene ædeltræstykke efter det andet.

Bejdse.

Benytter du fyrretræ skal du have 4-5 bejdser i trænuancer og hvid. Jeg bruger Herdins færdigblandet spritbejdse.

Åndedrætsbeskyttelse.

Træ er ikke godt for lungerne, støvet sætter sig i de fine hår i lungerne og kommer aldrig ud igen. Det meste ædeltræ er stærkt allergifremkaldende og træsorten Hemlock er f.eks stærkt allergifremkaldende blot ved berøring. Så det er vigtigt at have god udluftning og bære maske. Jeg har bygget mit eget støvfang (den kan ses på figur 9), som er monteret på en spånsuger.

 Hvis det stadig er lidt uklart, hvad du behøver for at komme i gang, anbefaler jeg at du f.eks kontakter DekupørBiksen, som gerne hjælper med at anbefale konkret udstyr.

 Ok det var værktøjet, lad os SÅ komme i gang.

 Projektet

Selve projektet er baseret på et mønster taget fra en bog af Patrick Spielman kaldet Scroll Saw Segmentation: Patterns, Projects and Techniques. ISBN: 0806919078   (jeg gætter på man kan købe den hos DekupørBixen). Projektet er forholdsvist simpelt og kræver kun begrænsede savefærdigheder. Der kræves lidt mere slibearbejde hvis man vil opnå samme resultat som den jeg laver her, men det er muligt blot at runde hjørnerne og alligevel få et flot resultat ud af det.

I senere projekter vil jeg vise eksempler på komplekse saveopgaver og de teknikker man kan benytte i den forbindelse. Jeg finder det dog vigtigt at starte ud med projekter der kan overskues rent savemæssigt, for det kan være noget af det mest frustrerende ikke at kunne ramme den forbandende savelinie. Der vil komme gode og dårlige savedage ingen tvivl om det.

 Da billeder som sagt siger mere end 1000 ord, har jeg valgt at inkludere en masse. Her kan du se fremdriften og figuren fra forskellige vinkler.

Næste skridt: Mønsteret

HobbyBixen - Tlf. 30 20 59 49 (aften & weekend) - hobbybixen@paradis.dk